×
Ürünler Sepete Eklendi
ÜCRETSİZ KARGO Royal Canin Kedi ve Köpek Mamaları %15 İNDİRİM! Bric Care Kedi Mamaları Yaş Mama Hediyeli GEL-AL Mağazadan teslim alımlarında %5 İndirim Havaleye Özel %3 İndirim ÜCRETSİZ KARGO Royal Canin Kedi ve Köpek Mamaları %15 İNDİRİM! Bric Care Kedi Mamaları Yaş Mama Hediyeli GEL-AL Mağazadan teslim alımlarında %5 İndirim Havaleye Özel %3 İndirim ÜCRETSİZ KARGO Royal Canin Kedi ve Köpek Mamaları %15 İNDİRİM! Bric Care Kedi Mamaları Yaş Mama Hediyeli GEL-AL Mağazadan teslim alımlarında %5 İndirim Havaleye Özel %3 İndirim ÜCRETSİZ KARGO Royal Canin Kedi ve Köpek Mamaları %15 İNDİRİM! Bric Care Kedi Mamaları Yaş Mama Hediyeli GEL-AL Mağazadan teslim alımlarında %5 İndirim Havaleye Özel %3 İndirim ÜCRETSİZ KARGO Royal Canin Kedi ve Köpek Mamaları %15 İNDİRİM! Bric Care Kedi Mamaları Yaş Mama Hediyeli GEL-AL Mağazadan teslim alımlarında %5 İndirim Havaleye Özel %3 İndirim ÜCRETSİZ KARGO Royal Canin Kedi ve Köpek Mamaları %15 İNDİRİM! Bric Care Kedi Mamaları Yaş Mama Hediyeli GEL-AL Mağazadan teslim alımlarında %5 İndirim Havaleye Özel %3 İndirim ÜCRETSİZ KARGO Royal Canin Kedi ve Köpek Mamaları %15 İNDİRİM! Bric Care Kedi Mamaları Yaş Mama Hediyeli GEL-AL Mağazadan teslim alımlarında %5 İndirim Havaleye Özel %3 İndirim
www.petsevdi.com
  • 0
  • 0
  • Çağrı Merkezi

    +90 212 876 2 777

    Köpeğim Neden Çok İdrar Yapıyor?

    Köpeğiniz Neden Aşırı İdrara Çıkıyor?

    Her köpek kendine özgüdür ve bu bireysellik tuvalet alışkanlıklarına da yansır. Peki, köpeğiniz aniden günde üç ila beş kez idrara çıkması gerekirken sekiz hatta on kez idrara çıkmaya başladıysa ne yapmalısınız?

    Evcil hayvan sahipleri olarak, köpeklerde aşırı idrara çıkmanın altında yatan nedenleri anlamak ve semptomları erken fark ederek hızlı bir teşhis ve tedavi almak oldukça önemlidir.

    Köpeklerde Aşırı İdrara Çıkmanın Yaygın Nedenleri

    1. Yaş:
    Yavrular, yetişkin köpeklere göre daha sık idrara çıkarlar çünkü daha sık su içerler ve mesaneleri daha küçüktür. Yetişkin köpekler genellikle her dört ila sekiz saatte bir idrar yaparken, yaşlı köpekler daha sık idrara çıkabilirler.

    2. Aşırı Su İçmek:
    Hava sıcak olduğunda veya yoğun egzersiz sonrasında köpeğiniz daha fazla su tüketebilir. Ancak uzun süreli ve aşırı su tüketimi, bir sağlık sorununun işareti olabilir; bu nedenle böyle bir durumda veteriner kontrolü önerilir.

    3. Elektrolit Dengesizlikleri:
    Özellikle sodyum gibi minerallerdeki dengesizlikler aşırı susama ve idrara çıkma artışına yol açabilir. Evcil hayvanınıza yüksek sodyum içeren yiyecekler vermekten kaçının ve her zaman taze su sağladığınızdan emin olun.

    4. Davranışsal Sorunlar:
    Bazı köpekler yürüyüşlerde veya yeni bir ortama girdiklerinde çok fazla idrar yaparak bölgeyi işaretleyebilir. Bu durum, kaygı, çevresel değişiklikler veya kısırlaştırılmamış köpeklerde hormonel nedenlerden kaynaklanabilir.

    5. İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE):
    Özellikle dişi köpeklerde yaygın olan idrar yolu enfeksiyonları, sık sık az miktarda idrar yapma ve idrar yaparken zorlanma gibi belirtilerle kendini gösterir.

    6. İlaçların Yan Etkileri:
    Kortikosteroidler veya diüretikler gibi bazı ilaçlar, köpeklerde susuzluk ve idrara çıkmada artışa neden olabilir. Bu durum veterinerinizle görüşmenizi gerektirir.

    7. Kısırlaştırma ve Hormonal İnkotinans:
    Özellikle kısırlaştırılmış dişi köpeklerde görülen hormonal tepki kaynaklı inkontinans, östrojen hormonundaki azalmadan kaynaklanır ve idrar tutamama sorunlarına yol açabilir.

    8. Mesane Taşları:
    Mesane taşları, kanlı idrar ve idrar yapma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Teşhis için röntgen veya ultrason gibi yöntemler kullanılır ve tedavi taşın yapısına göre değişir.

    9. Cushing Hastalığı:
    Bu durum, kortizol hormonunun aşırı üretiminden kaynaklanır. Aşırı susama ve idrara çıkma gibi belirtiler gösteren bu hastalık, kan testleri ve ultrason ile teşhis edilebilir ve ilaç tedavisi gerektirir.

    10. Köpeklerde Diyabet:
    Köpeklerde diyabet, aşırı susama ve idrara çıkma ile kendini gösterir. Tedavi insülin ve düzenli kan testlerini içerir.

    11. Böbrek veya Karaciğer Hastalığı:
    Böbreklerin ve karaciğerin sağlıklı çalışamaması, aşırı idrara çıkma ve susuzluğa neden olabilir. Bu hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kan testleri, ultrason ve biyopsi gibi yöntemler kullanılır.

    Köpeğim Çok Fazla İdrara Çıkıyorsa Ne Yapmalıyım?

    Köpeklerde sık idrara çıkma, altta yatan tıbbi bir sorunun habercisi olabilir. Aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka veterinerinize danışın:

    • İdrarda kan
    • İdrar yaparken zorlanma veya idrar yapamama
    • İdrar kazaları
    • Renksiz idrar
    • Kusma
    • İştahsızlık
    • Halsizlik

    Çözüm

    Köpeğinizin idrar yapma alışkanlıklarına dikkat etmek, herhangi bir anormalliği erken tespit etmenize ve veteriner desteği almanıza olanak sağlar. Özellikle yaşlı köpeklerde, sık idrara çıkma durumları veteriner gözetiminde daha rahat yönetilebilir. Evinizde veteriner ziyaretleri gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.


    Sıkça Sorulan Sorular

    Köpeklerde aşırı idrara çıkma nedir?
    Köpeklerde artan idrara çıkma, sık idrara çıkma, kazalar veya idrar tutamama ile karakterizedir. Köpeğiniz büyük miktarlarda idrar atabilir (poliüri) veya normalden daha sık küçük miktarlarda idrar yapabilir (pollakiüri).

    Bir köpek için ne kadar idrar çok fazla sayılır?
    Genellikle yavru köpekler idrarlarını en az iki saat tutabilirken, yetişkin ve genç köpekler en az dört ila altı saat idrarlarını tutabilmelidir. Köpeğiniz bu sürelerden daha sık idrara çıkıyorsa bir sorun olabilir.

    Köpeğim çok fazla idrar yapıyorsa endişelenmeli miyim?
    Köpeklerde aşırı idrara çıkma, tıbbi bir sorunun belirtisi olabilir. Köpeğinizde bu durumu gözlemliyorsanız, en geç 24 ila 48 saat içinde veterinerinizle görüşmelisiniz. İdrar yaparken zorlanma veya idrarda kan görülmesi gibi durumlarda ise daha erken müdahale edilmelidir.

    Hangi köpek ırkları sık idrara çıkmaya daha yatkındır?
    Sık idrara çıkma, köpek cinsine özgü bir durum olmamakla birlikte altta yatan çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve herhangi bir köpekte görülebilir.

    Köpeklerde sık idrara çıkmayı önlemenin yolları var mı?
    Sık idrara çıkmayı önlemek için altta yatan nedenlere yönelik uygun tedavileri uygulamak, veterinerin önerdiği bir diyeti takip etmek ve gerektiğinde yaşam tarzı değişiklikleri yapmak önemlidir. Köpeğinizin idrara çıkmasını azaltmak için su alımını kısıtlamamalısınız, bu durum yalnızca veterinerin önerisiyle yapılmalıdır.

    25.11.2024
    Sepet (

    0

    )
    Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
    Eğer bir ürün satın almak istiyorsanız almak istediğiniz ürünün sayfasına gidiniz.
    Alışveriş Yap